НАШАТА КУЛТУРА = НАШЕТО ПРЕДИМСТВО

Живеем в ерата на идеите, във времето на конкуренция на организационните култури.

Когато всички в организацията работят според съзнателно избраната си култура, тя е магнит за таланти и клиенти, и реално конкурентно предимство.

Мега акселераторът „Нашата култура, нашето предимство“ ще Ви даде концепции, инструменти и добри практики как да управлявате културата на организацията и екипа си, за да Ви отличава тя от всички други, да способства резултатите и формира среда за развитие на хората.

Целта и на този акселератор е да Ви провокира и замисли, информира и вдъхнови чрез идеите и опита на водещите и модераторите да градите и поддържате културата, с която ще успявате.

Видео презентация

Акценти от акселератора

„Много актуални теми, отличен набор от лектори и чудесна възможност за учене и споделяне
между професионалисти.“

Миглена Узунова-Цекова , Старши директор „Човешки ресурси“ А1

„Много добра инициатива, даваща възможност за обмяна на опит, нови тенденции и контакти.“

Явор Конаров, Директор Качество и безопасност, Lufthansa Technik Sofia

„За мен събитието бе много полезно. Промени някои от моите възгледи и начин за възприемане на бизнесредата и условията на работа в екип.“

Николай Цонков, Търговски мениджър, Доместико

„Мега лидерският акселератор е не само за професионалисти, търсещи решения, а и за любознателните, за които Пътят на Промяната е Приключение. А приключението може да бъде извървяно в лутане, или организирано, като постигне максимума ползи за служителя и компанията. Горещо препоръчвам и за търсещите, и за любознателните!“

Саша Василева, Мениджър Корпоративно качество, HEC global

„Полезно събитие, с интересни теми и лектори.“

Ралица Балабанова, Ръководител Стратегическо развитие Лирекс БГ ООД

„Интересно като съдържание, разнообразно като теми.“

Чавдар Ваклев

„Полезна инициатива: срещаш познати и нови хора, разбираш кой къде е по отношение на темата.“

Проф. Цветан Давидков, Ръководител катедра Стопанско управление, СУ Св. Климент Охридски

В първата част на мега акселератора ще Ви представим концепции, идеи и модели как да използвате културата като акселератор за бизнеса. Презентациите ще съчетаят есенцията на съвременните публикации, проверените от времето и практиката тези и изводите на лекторите. Ще Ви дадем структура как да управлявате културата на организацията и екипа си.

Във втората част ще има паралелни дискусии, за да обмените идеи и опит с хора с аналогични на Вашите интереси и ниво в организацията. Мега-акселераторът не е типичната конференция, в която всички слушат едни и същи презентации. Тук вие избирате в кои теми да се включите и не сте пасивни слушатели, а активни участници в дискусиите и активностите, подготвени от модераторите на всяка дискусия. Изтеглете списъка на дискусиите.

В третата част на програмата ще Ви представим добри практики и примери. Споделете своите, а ние ще Ви помогнем за най-доброто представяне на Вашия опит.: 
Формуляр за Ваш добър пример: https://lnkd.in/g2-DCaE 
Формуляр за Ваша добра практика: https://lnkd.in/g9P_DB6 
Номинирайте друг екип или фирма: https://lnkd.in/g5zeV8K

Вие избирате предварително в кои дискусии в малки групи да участвате.

Запълването на местата в дискусията е хронологично според заявките за участие в акселератора.

Възможни са промени в програмата според интереса към модерираните дискусии.

Покана от водящия
Изтеглете списък на всички дискусии
Изтеглете подробна програма

ПРОГРАМА

8:30 – 9:00ч.

РЕГИСТРАЦИЯ

Заповядайте на кафе преди да започнем

9:00 – 11:00ч.

ПЪРВА ЧАСТ: ПРЕЗЕНТАЦИИ

Ще ви представим четирите основни фази от процеса на управление на културата. ще получите акцентите на концепциите, обогатени с опита на презентаторите.

Всяка култура води до някакви резултати. Първата стъпка в управлението на културата е организацията и екипът да опредили правилната култура, която ще доведе до правилните резултати. Когато визията – какво се стремите да постигнете, стратегията – логиката на целите и културата – как ще го постигнете, са в синхрон, културата ви е лост за резултати и магнит за таланти и клиенти.

Диляна е доктор по мениджмънт и магистър по макроикономика. Работата си като водещ на обучения, лектор и консултант започва преди 26 г., работейки за австрийските фирми Easy Learning и Harramach and Partner. Учредява Дочева и партньори преди 20 г. Ръководила е програма за обучения в Европа на Washington and Lee University. Тя има основната роля за въвеждането в България на програмите на ФранклинКови като в продължение на 9 години е ИД за България, мастър фасилитатор и член на Global Delivery Team. Работи в широка мрежа от партньори от десетки страни и провежда програми на три езика. Диляна е работила със стотици компании в близо 20 държави, консултирайки и подпомагайки трансформацията им. Вярва, че с талантливи и почтени лидери и знаещи служители, организациите могат да реализират значим принос. Тя е вдъхновен фасилитатор със собствен почерк. Знае, че културата е лост за резултати и най-мощния магнит за таланти и клиенти.

Културата, която има организацията или екипът ви, може да не е културата, която ви е необходима. Втората стъпка в управлението на културата е да анализирате каква е настоящата култура и ефектът от нея върху резултатите, сътрудниците и клиентите. Разликите между реалната и необходимата култура определят какви промени да предприемете.

Чавдар е завършил френска гимназия в София и 3 магистратури: граждански и военен инженер ПГС във ВНВСУ, маркетинг и мениджмънт в Университета София Антиполис в Ница и международни икономически отношения към УНСС. Работният му опит започва в армията като офицер, а след това в различни български, американски, френски, гръцки и швейцарски компании, местни и мултинационални фирми. Започва от мърчандайзер и търговски представител, през различни регионални, национални и международни директорски позиции в Продажби, Маркетинг, Иновации, Бизнес Развитие, до Главен Изпълнителен Директор за няколко компании. Има 29 г. стаж е в различни държави, сектори, пазари, организационни структури, култури и категории продукти и услуги за компании като Данон, Пежо, Нестле, Колгейт Палмолив, Никас, Чек Дежене, Брейктайм и други.

Или Вие управлявате културата си, или тя Вас. Третата стъпка е да настроите или промените културата. Това е трансформация, която се отразява в системите, процесите, структурата, практиките, поведенията и хората. Как ще реализирате новата култура зависи от жизнения цикъл на организацията и мащаба на промяната.

Дарина е изпълнителен директор на „Престиж-96“ АД от края на 2014 година. Компанията е един от най-големите производители в хранителната индустрия в България и пазарен лидер в категориите бисквити, вафли и мини кейкове. Тя има 20 годишен опит като висш ръководител, основно в FMCG . Съчетаваща предприемаческото мислене с умения за стратегическо управление, тя е вдъхновяващ и вдъхновен лидер с талант да изгражда ангажирани и високопродуктивни екипи. Партньорствата, които изгражда, са трайни и основани на доверие. Тя играе ключова роля за установяването и развитието на Хенкел и нейните операции в България и Албания. В 9 от 14-те си години в Хенкел е била президент на компанията и отговаряла за бизнеса с перилни и почистващи препарати в България, Румъния, Молдова и Албания. Дарина е сред основателите и член на Борда на Съвета на жените в бизнеса в България.

В същността си организацията е културата си. Четвъртата стъпка е как да поддържате жива и действаща културата, която Ви носи желаните резултати. Културата е жив организъм и флуиден процес, в който имат роля всички хора в организацията. За да е устойчиво предимство, поддържането и адаптирането на културата трябва да е проактивен процес.

Венци има над 10 години опит като ръководител проекти, работейки за престижни компании в България и чужбина основно в аутсорсинг сектора. Притежава магистърска степен по „Бизнес Администрация“ в съвместна програма на ТУ-София и Икономическия Университет в Брауншвайг. Той е Фасилитатор на FranklinCovey България от началото на 2016г., когато се присъединява към екипа на Дочева и партньори. Фокусът му е върху темата „Продуктивност“ заради своите дълбоки стремежи да постига много повече от „високи резултати“. Според Венци силна култура съществува, когато всеки в екипа работи за нея и според нея.

11:30 – 15:45ч.

(обяд 12:30 – 13:30ч)

ВТОРА ЧАСТ: ДИСКУСИИ В МАЛКИ ГРУПИ

дискусиите са разпределени в три панела. за да можете да изберете най-полезните за вас, изтеглете програмата на панелите. модераторите са утвърдени познавачи на темата, консултанти и бизнес лидери. всяка дискусия има различна програма, презентация, активности и инструменти на работа, определени от водещия. своите въпроси можете да поставите предварително при подаването на заявката си за участие или по време на дискусията.

“Интернет на всичко е най- голямата бизнес възможност в историята на човечеството и до 2025 г. ще генерира 14,4 трилиона долара печалба за частния сектор.” “Всичко това ще промени управленския капацитет, който ще ви е нужен, начина, по който управлявате, и как работите с екипа.” -Джон Чембърс

В дискусията ще изследваме: 1. Кои са 4-те лоста, които като изпълнителен директор да използвате, за да изградите култура с Олимпийски дух адекватна на експоненциално ускоряващата се промяна? 2. Как може в рамките на микросекунди да разрушите или изградите организационната култура?

Ирина и Петър ще споделят подход за управление, който са използвали през последните 12 г. с управители и мениджмънт екипите им на компании-лидери в своите сектори в България в проекти от 50 000 до 500 000 лева. Прочетете статия по темата в сп. Мениджър (2017)

Петър Горялов и Ирина Горялова са създатели на DreamersDo – водещ доставчик на услуги по организационно лидерство и управление за изпълнителни директори/собственици и мениджърските им екипи в България. Те въвеждат в бизнеса в България едни от най-съвременните управленски методологии в света, адекватни в условията на дигитализация, които се прилагат в Силициевата долина, както и от компании от престижната класация Fortune 500. През последните 12 години имат доказани резултати с едни от най-напредничавите управители на пазара да придвижват компаниите си на следващото ниво, да постигат устойчив печеливш растеж и да са лидери в своите индустрии чрез изграждане на високопроизводителни екипи и култура при експоненциално ускоряваща се промяна. Повече за тях.

С какво търговците сме различни? Какво показват резултатите 8 години по-късно? Има ли промяна след кризата и какво трябва да направим преди следващата криза? Може ли всеки екип да работи като търговски? Как да приложим това в нашата практика? Кое е наистина важно и от какво сме удовлетворени? Какво е различното при мотивация на търговци и търговски екипи? Наистина ли „културата яде стратегията на закуска“? – примери от българската практика. Трите грешки на миналото и трите препоръки за бъдещето, дори и да не сте в търговския бизнес.

Мениджър в E-Training.bg Заемал е позиции до търговски и маркетинг директор, консултант и мениджър на проекти по организационна промяна, стратегическо позициониране, системи за мотивация и др. Доктор по икономика, доцент в УНСС. Автор на книгите “Витамини за мениджъри” и „Мотивация на търговци и търговски екипи“, както и проучването „Организационна култура на търговците в България“. С над 100 клиенти на българския пазар. Книгата „Витамини за мениджъри“ можете да свалите от тук. Статии по мениджмънт.

В дискусията ще обсъдим може ли стила на мениджърите в симбиоза с ЧР да превърне културата в токсична. И какви са признаците и проявленията на нездравословните култури и тяхното влияние. Възможно ли е да намерим сравнително лесни и бързи решения и да има промяна? Възможно ли е да има промяна, ако отговорността по намиране на решения е само на ЧР без подкрепата на мениджмънта? Как човешки ресурси може да подпомогне „лечението” на „организационните болести”, които са в следствие на „токсичните култури”? Какви са добрите практики за симбиоза в тази посока на мениджъри и човешки ресурси? В момента „гурута всякакви”, които се опитват да дават съвети и различни практики, но как да изберем онези „хапчета”, с които наистина „да излекуваме” токсичната култура и да я превърнем в здравословна за служители, мениджъри, шеърхолдъри. Дори за самите нас!

Анелия е управляващ партньор на „Кий Съксес Индикейтърс“ и собственик на Creative Development Solutions и Casus Futura . Завършила е „Клинична“ и „Трудово-организационна психология“ в СУ. Има 18 години опит в управление на човешките ресурси, основно в компании с бързо разрастващи се или преструктуриращи се бизнеси. Преминала е през всички йерархични стъпки и придобива опит във всички процеси при управлението на човешките ресурси.. През 2008 г. създава собствен екип за външни HR и стратегически консултации. Член е на Управителния съвет на БАУХ и отговаря за сертификационната програма на ЧР специалистите.

Дискусията ще разгледа:
– защо ценностите на компанията имат централно значение и се отразяват на целите и системите в компанията.
– Как да определите и формулирате истински свои ценности
– Висшите ръководители като архитекти на ценностите и културата

Стефан Бумов е съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud, технологичен консултант в сферата на Amazon Web Services, с офиси в Лондон, Обединеното Кралство и София, България. Преди създаването на HeleCloud, Бумов е бил главен изпълнителен директор Sofica Group, сега TeleTech, за България и Македония и вицепрезидент „Операции“ и член на борда на директорите на TeleTech Holdings. Той има дългогодишен опит в лидерството и консултирането, в ИТ и аутсорсинг секторите. Стефан развива експертизата си в разработването и прилагането на международни стратегии за продажби в различни индустрии, включително финансови услуги и производство, докато работи за HP. Стефан Бумов е съосновател на Българската аутсорсинг асоциация и председател на Борда на директорите й в период 2012 – 2017.

В условия на промяна на средата, екипа, компанията или ролята мениджърите и лидерите са поставени пред трудните задачи да се впишат в изграден екип, да постигнат нови цели, които работодателят очаква, и адаптират или изградят нова култура. Ще обменим опит, мнения и съвети за новия мениджър в стария екип. Предлагам ви някои от въпросите, които аз лично съм си задавала: каква да бъде ролята в началото – на партньор или ръководител, кога да спре периодът „как го правим по принцип до сега“, различен език равно ли е на различна култура, кои са ключовите служители, които могат да ми помогнат, как да разгранича заявена готовност за развитие и промяна от истинска такава. Вярвам, че всеки може да припознае себе си в една или повече от тези ситуации и че можем да си бъдем полезни за бъдещите стъпки на нови ръководители във вече изграден екип!

Екатерина е журналист по образование, но търговец по душа. Професионалният й път преминава през няколко търговски организации, 13 години от които в Henkel Bulgaria, 2 години и половина в IVB Cosmetics на различни ръководни позиции. Като маркетинг и търговски директор се грижи за ключови клиенти, традиционна търговия, маркетинг, управление на екипи и процеси. В професионалния си път тя сe сблъсква с много и различни ситуации, дали й ценни уроци и поводи за промяна, с много и различни професионалисти и форми на фирмената култура, й дали храна за размисъл и поводи за търсене на решение и нови гледни точки. Вярва, че може да сподели полезен опит със съмишленици и да научи много от тях!

13:00 – 14:00ч.

ОБЯД

Устойчивото представяне и развитие е възможно само когато клиентите припознават културата на нашата организация. Как да демонстрираме ценностите и културата на организацията по начин, който вдъхновява и привлича. В резултат на това – как да създадем общност от лоялни клиенти.Как да изграждаме ефективни и печеливши взаимоотношения с партньори, като синхронизираме и допълваме елементи от организационната култура.

Фокусът в презентацията ще бъде върху споделяне на добри практики за включване на екипа в разпростирането на културата сред клиенти и партньори – посредством ясни послания, емпатия, умело разчитане и боравене с обратна връзка. В допълнение, как да използваме различните комуникационни канали (вкл. социалните медии) за връзка с клиентите и изграждане както на виртуална, така и на реална общност.

Христо е магистър по право и обучител с опит в бизнес и културни организации. Сертифициран фасилитатор на ФранклинКови. В ролята си на програмен директор на Дома на киното в София и на културен консултант подпомага развитието на нетрадиционни бизнес модели и изграждането на аудитория/клиентска база.

Инвестициите в културата на доверие носят значими дивиденти. Има ясна тенденция компаниите да си поставят като приоритет доверието като алтернатива на бюрокрацията. В тази дискусия ще обсъдим как се създава култура на доверие. Ще ви представим изводи от последни публикации и конкретни казуси. Ще ви предложим подходи и идеи как реално да направите разумното доверие елемент на културата на екипа и организацията. Специален фокус ще е доверието в екипа и доверието на клиентите (вътрешни или външни).

Димитър е с 11 години опит като водещ на семинари в Дочева и партньори, където постъпва след някалко години практика като тренинг мениджър и директор Човешки ресурси. Той е и сертифициран фасилитатор на ФранклинКови по програмите за ефективност. Екипната работа, управлението и ефективността са основните му сфери на работа, а съвременните методи на обучение и развитие са неговия фокус. Димитър смята, че културата на екипа е това, което го прави уникален и успешен.

Защо едни култури са по-производителни от други култури? Българският национален манталитет в различните организации – ние също можем да бъдем високо производителни! Как? • Как културата влияе върху мотивацията? Какви решения ни сочи мотивационният профил в контекста на българския национален манталитет? • Организационната култура е пъзел от субкултури – как да използвате културните различия между поколенията за ефективни взаимоотношения на работното място? • Култура и промяна – какви особености в културата да се отчитат при предприемане на промяна в организацията? • Разнообразието на културите като предимство на многокултурните организации – как да се възползваме?

Цветан е професор, д.с.н и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“– катедра Стопанско управление. Преподава управленски и поведенчески дисциплини. Със солиден опит като изследовател, преподавател и консултант. Автор е на междукултурни изследвания, които хвърлят нова светлина върху българския национален и организационен манталитет. Резултатите подпомагат мениджмънта на многокултурните организации и екипи. Автор е на книги и учебници по управление, предприемачество, национални и организационни култури и др. Участвал е в множество проекти за развитие на бизнес организации, публични институции, организации с идеална цел.

Целта на дискусията е да даде идеи, статистики, примери, полезна информация и инструменти как културата на организацията се проявява в основни ЧР инструменти. Темите са: – как да се отчита културата от рекрутърите, за не се губят време, пари и емоции при наемане на несъответстващи й хора – как да изготвите обявите за работа, да привлечете правилните хора – как да провеждате интервютата, така че подборът на кандидати да е според културата – как да действате при освобождаване на служител и да запазите репутацията на бранда си – как поддържате отношения с бивши служители, които остават клиенти – как социалните медии влияят на подбора на персонал и фирмена култура.

Георги e управител на CTeam, с екип от 50 в души в България, Румъния, Сърбия и Молдова. Той е магистър по маркетинг в ЮЗУ. Той има 25 години опит в HR, 7 от тях в МакДоналдс, Кока кола, Сосиете Женерал, Корпус на мира/Американско посолство, Снелинг/Еймс, и 18 г частен бизнес. Сред постиженията му са привличането в България на CIPD; ACCA; CIMA; CIM; SHRM; SuccessFactors; Mercer; ExtendedDisc; Center for Leadership Studies; Willis Towers Watson, Vedior, Randstad. Той е основател на Консултим, партньор в първата фирма за подбор на 55+ Евъргрийн талънтс, съосновател на БГСтафинг и член на УС на Баух.

The discussion will focus on defining the initiatives that you need to put into place to foster innovation in your organisation

– Why innovate?
– Understanding the impacts of innovation on your organisational culture
– Specifying the elements of an innovative organisational culture
– Developing the skills you personally need to develop to effectively drive the innovative culture
– Nurturing the leader for the future within

Akos Zala is a senior consultant, managing director of his own consultancy, Human Telex Consulting, based in Budapest. His training and consulting experience goes back to 30 years, with assignments by 200+ organisations. Beyond his vast experience of leadership and team development, Ákos is a certified FORTH innovation method facilitator.

За да запазят конкурентното си предимство, повечето фирми днес искат от хората си да постигат все повече и по-значими резултати. На днешното работно място обаче се води истинска война за нашето внимание и време – колеги със спешни задачи, срещи, телефонни разговори, прекъсвания, чат съобщения. В тази дискусия ще обсъдим как реално да се изгради култура на резултатност или продуктивност в екипа: кои са ценностите и поведенията на такава култура. Ще разгледаме инструменти и добри практики как да присъстват принципите на продуктивност в ежедневната работа на екипа и всеки негов член.

Венци има над 10 години опит като ръководител проекти, работейки за престижни компании в България и чужбина основно в аутсорсинг сектора. Притежава магистърска степен по „Бизнес Администрация“ в съвместна програма на ТУ-София и Икономическия Университет в Брауншвайг. Той е Фасилитатор на FranklinCovey България от началото на 2016г., когато се присъединява към екипа на Дочева и партньори. Фокусът му е върху темата „Продуктивност“ заради своите дълбоки стремежи да постига много повече от „високи резултати“. Според Венци силна култура съществува, когато всеки в екипа работи за нея и според нея.

16:00 – 17:00ч.

ТРЕТА ЧАСТ: ДОБРИ ПРАКТИКИ И ПРИМЕРИ

Добри практики и примери от България ще ни споделят представители на фирми, които използват културата си като лост за резултати, магнит за таланти и лоялни клиенти.

17:00 – 17:15ч.

ЗАКРИВАНЕ

17:15 – 18:00ч.

РАЗГОВОРИ НА ЧАША ВИНО

Ще ви поканим да обмените идеи и контакти с водещите и участниците на чаша вино.

Благодарим за подкрепата на спонсорите на акселератора:

Aко желаете да подкрепите като спонсор събитието със свои продукти, услуги или финансово, моля, свържете се с нас на office@docheva.com или 0882 345 521.

Благодарим за партньорството в създаването на акселератора на:

Медийни партньори