ФОРМИРАЙТЕ ПРОАКТИВНО КУЛТУРАТА И СРЕДАТА

Културата на организацията се решава от Изпълнителните директори, но се изпълнява от хората. Те не са пасивни получатели на културата. Екипите и ключовите хора трябва да знаят какво да правят, за да имат желаната култура-средата, която ще разгърне талантите им и ще помогне за постигане на целите.

Често лидерите имат намерение за формиране на дадена култура, но липсва система и процес на създаването й. Липсва разбирането и въвличането на отделните хора в дефинирането, изграждането и поддържането й. Липсва отчетността или не се използва в пълна степен силата на екипа, а културата е групов феномен. Ако хората в екипа не възприемат, мислят и чувстват, а от там и действат в синхрон, те нямат здрава и ефективна култура. Културата е смес на намеренията на мениджърите и действията на хората.

По думите на Фераци „бизнесът е човешко начинание, водено и определяно от хората“. Културата изразява целите чрез нормите – нормалното за екипа. Тя е как правим това, което правим. Затова привлича или отблъсква и определя доколко устойчиви са резултатите. Ако мениджърите са архитектите на културата, хората са строителите и поддръжката. Този акселератор е създаден за тях, за да формират проактивно културата на екипа и организацията си.

Акценти в програмата

  • Каква е културата на екипа ви и доколко помага за реализацията на функцията и целите на екипа
  • Как се формира, променя и заздравява културата. 
  • Кои са нормите във вашия екип, в каква среда искате да работите; ценности и основни допускания
  • Личният принос за културата на екипа, личност на прехода
  • Проактивни действия за заздравяване на културата на екипа и организацията
  • Лични действия, церемонии и ритуали, истории, символи
  • Как се предава културата на новите членове на екипа

Програма на Акселератора:

ВОДЕЩ НА ЛИДЕРСКИЯ АКСЕЛЕРАТОР

Венцислав е Фасилитатор на FranklinCovey България от началото на 2016г.  Има над 10 години опит като ръководител проекти в България и чужбина. Притежава магистърска степен по „Бизнес Администрация“ в съвместна програма на ТУ-София и Икономическия Университет в Брауншвайг. Фокусира се върху темата „Продуктивност“ заради своите дълбоки стремежи да постига много повече от „високи резултати“

Регистрирайте се
Покана от водещия
Венцислав КасамскиВодещ на акселератора

Гости

Гостите са двама от „посланиците на културата на Престиж“. Те ще споделят своя опит в процеса на промяна и затвърждаване на културата на организацията, ролята на „посланика“ и влиянието на отделния човек в екипа.

Стефан МладеновГост на акселератора

Стефан е бакалавър по информатика и магистър по маркетинг. Той започва работа в Престиж преди година и половина на позицията маркетинг асистент, а днес отговаря за един от най-големите брандове „НАЯ“ и развитието на маркетинг активностите на експортните ни пазари. 

Боряна КитеваГост на акселератора

Боряна бакалавър по Международни икономически отношения и магистър по Международен бизнес. Тя е личен асистент на изпълнителния директор на Престиж от 2012 г., а от ноември 2014 г., отговаря и ръководи инициативите, свързани с корпоративно-социалната отговорност на компанията. 

Огранизационна информация

0
0
Седмици
0
0
0
Дни
0
0
Часа
0
0
Мин
0
0
Сек

Дата: 8 ноември 2018
Време: от 9:00 – до 13:00 ч. и работен обяд от 13:00 до 14:00 ч.
Място: Silver Hotel София, бул. „Симеоновско шосе“ №6, 1700 София
Цена: 89 евро без ДДС, включително материали, кафе-паузи и обяд

Вижте видео-анонса на трите лидерски акселератора по темата за организационната култура.
Вижте програмата на лидерския акселератор за ръководители на организации
Вижте програмата на лидерски акселератор за ръководители на екипи

Предварителни въпроси към водещите и гостите можете да изпратите на office@docheva.com или през формата за регистрация на участието си.

Регистрирайте се